Medewerkers die veel achter een beeldscherm werken kunnen klachten krijgen aan armen, nek en schouders. Een goede werkplekinrichting en werkhouding zijn belangrijke factoren om klachten te voorkomen. Aan een medewerker in de bouw wordt geleerd hoe hij moet tillen. Van een beeldschermwerker wordt vaak verwacht dat hij/zij weet hoe hij/zij op een gezonde manier achter het beeldscherm moet zitten. Ook worden de risico’s nog wel eens onderschat. In deze toolbox lees je waar je op moet letten.

KANS versus rsi
Tegenwoordig wordt, als het gaat om klachten door beeldschermwerk, in plaats van over RSI (‘Repetitive Strain Injury’) vaak gesproken over KANS (chronische aandoeningen of klachten aan Armen, Nek en Schouders). RSI dekt niet de hele lading. De klachten ontstaan niet alleen door kort cyclisch repeterend werk, maar vooral door een verkeerde of verkrampte houding, eventueel versterkt door mentale spanningen als stress.

Gezondheidsrisico’s
Als in de jaren tachtig van de vorige eeuw is uit onderzoek gebleken dat beeldschermwerk tot gezondheidsklachten kan leiden. Het gaat hierbij vaak om pijn in spieren van de schoudergordel, armen en handen, vandaar de term KANS. Dergelijke klachten worden vaak veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding van bovengenoemde spieren.

  • Bij beeldschermwerk spelen de volgende risico’s een rol:
  • Statische belasting van lichaam en hoofd, armen en handen;
  • Als de vingers boven de polsen uitkomen is irritatie mogelijk van peesscheden in het polsgewricht (carpaletunnelsyndroom);
  • De oogleden blijken nauwelijks te knipperen, waardoor de oogbol te droog wordt wat leidt tot oogvermoeidheid;
  • Beeldschermwerk stelt hoge eisen aan de interactie tijdens invoeren en uitlezen van gegevens;
  • De beeldschermindeling (grootte van de symbolen, het gebruik van kleuren) speelt een rol;
  • De werkomgeving is belangrijk: spiegelende, stoffige of te kleine beeldschermen, lichtcontrasten en slechte verlichting kunnen leiden tot gezondheidsklachten.

Neem tijd voor het inrichten van je werkplek
Een goed ingerichte werkplek is de eerste stap om klachten te voorkomen. Uitgangspunten zijn dat de schouders en nek ontspannen zijn en de rug en benen goed ondersteund. In de eerder gepubliceerde toolbox staan richtlijnen voor een correcte werkplekinrichting.

Werken op een laptop
Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers laptops aan. Laptops zijn gemaakt voor gemakkelijk vervoer, maar niet voor langdurig gebruik. Laptopgebruik vormt momenteel de grootste oorzaak van klachten. Beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vastzitten. Bij een laptop moet dus een los toetsenbord of een los beeldscherm worden gebruikt. Wanneer een laptop zonder los beeldscherm wordt gebruikt moet een laptopstandaard worden toegepast om het beeldscherm op de juiste kijkhoogte te zetten. Daarnaast wordt gebruik van een losse muis geadviseerd.

Flexplekken
In veel bedrijven wordt gewerkt met flexplekken. Deze werkplekken moeten gemakkelijk in hoogte verstelbaar zijn, zodat deze voor elke werknemer op de juiste manier kunnen worden ingesteld. Zorg ook als je thuis werkt voor een goed ingestelde werkplek.

Bedrijfsarts
Voor advies over beeldschermwerk kun je ook terecht op het spreekuur bij de bedrijfsarts. Wanneer je veel achter een beeldscherm werkt is je werkgever verplicht om je periodiek een oogonderzoek aan te bieden. Dit verloopt meestal ook via de bedrijfsarts.

Bronnen
Arbo-Informatieblad 2
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/fysieke-belasting/statische-werkhouding/beeldschermwerk.html
http://www.arbokennisnet.nl/images/dynamic/Dossiers/RSI_Beelschermwerk/D_Beeldschermwerk.pdf
http://www.rsi-alert.nl/
http://www.rsi-alert.nl/werkhouding.htm.php

Onderschat de risico’s van beeldschermwerk niet en zorg voor een goed ingerichte werkplek! 

Bekijk & download productblad